Witam
Jestem 43 letnim gościem z 19 letnim doświadczeniem programistycznym coprawda w CLIPPER'ze ale jak widzę język powłoki nie odbiega za bardzo od programowania w innych językach (to taki mocniejszy BE z NU
.
Moim zamierzeniem jest napisanie od nowa skryptów pozwalających na bazie NND stworzyć pełnowartościowy serwer. Chcę żeby po uruchomienu skryptu Użytkownik był logicznie i łatwo prowadzony do uzyskania zamierzonego celu. Chcę stworzyć skrypty instalacyjno-konfiguracyjne do zbudowania SERWERA stron WWW, poczty, FTP'a, MYSQL'a i SAMBY.
Kilku z Was pewnie powie, że NDD to ma być tylko router ale ja uważam, że stawianie na NDD tylko routera to czyste marnotrwstwo systemu (do tego celu doskonale nadaje się FreeSCO na 486).
Na początek przerobiłem trochę skrypt net_conf z 25/03/2004r. (dodając pełną obsługę RJ45<->RJ45) ale zacząłem już budowanie go od zera. Nie będę się narazie zajmował innymi łączami jak RJ45 ponieważ nie jestem w stanie ich testować.
Nie jest też moim zamiarem rozwijać NND pod kontem innego wykorzystania niż jako SERWER internetowy i lokalny.
Skrypt mogę narazie przesłać zainteresowanym e-mailem (serwer na Debianie był, ale się zmył - na rzecz NND ale dopiero jak go poprawnie zainstaluję to będzie można z niego ciągnąć. Poinformuję o tym grupę
)
Wszystkie uwagi będą mile widziane