zdrowy pisze:
Witam dzieki za pomoc niestety nie mogę na razie porwać sie na migrację poczty z sendmaila na inny serwer ale przymierzam się do tego.
Mam dwa pytania:
1. Czy mając na serwerze 30 kont pocztowych i próbując nauczyć wszystkich za pomocą zbioru inbox i junk JEDNEGO z userów jestem w stanie nauczyć wszystkich userów?? Czy aż tak inteligentny DSPAM nie jest? Uczę DSPAM'a na podstawie Pana skryptów uczących i zbiorów spam i notspam (jednego z moich userów - dość obfite Inbox i Junk po 700MB).
30 kont pocztowych to nie jest wcale dużo, moje wdrożenie wykonywałem na serwerze z większą ilością kont i dało to efekt na poziomie 99% po kilku tygodniach używania. Jednak, aby nie było tak różowo to powiem, że po kilku miesiącach, gdy użytkownicy całkowicie olewali kwestię redirectowania przepuszczonego spamu sprawność dspama spadła do około 80%. Konieczna była interwencja administratora w panelu dspam. Jeśli administrator będzie tego pilnował na bieżąco (ja niestety odpuściłem), to systematyczne uczenie przeprowadza się przez panel. Przegląda się historię użytkowników i zaznacza ewidentne spamy opcją "retrain" i błędnie zakwalifikowane maile również.
Cytuj:
2. Czy istnieje możliwość zmniejszenia ruchu na serwerze (w sieci) przez "odbicie" ("redirect") spamu do serwera nadawcy wraz z zwrotką "Twój e-mail nie mógł być dostarczony ... Kontakt
admin@moje.prywatne.konto.pl
Jest to tak zwany wirus nadgorliwego administratora, który wyłącznie zwiększa ilość śmieci krążących w internecie. Znakomita większość spamu wysyłana jest przez zainfekowane maszyny z windowsem i używa fałszywych nadawców. Zmajstrowanie zwrotki spowoduje, że od rzeczywistych serwerów zaczną przychodzić informacje iż np. dany użytkownik nie istnieje. Ilość ruchu znacząco się zwiększy.