tasiorek pisze:
PtX pisze:
A Netia jeszcze na tym zyskuje to już jakie zyski ma TP to głowa boli.
Zyskuje mniej niz Netia a do tego musi jeszcze doplacac do tych ktorym dzierzawi lacza.
No nie wiem czy dopłacają za dzierżawę... Chciałem zrezygnować z usług TP całkowicie tzn. odmówić telefon i neosztrade a w zamian tego na linii TP mieć tylko internet z Netii ale jak się okazało TPsa zaśpiewała mi 50 zł miesięcznie za dzierżawę ich linii do mojego domu. To kto komu niby płaci za dzierżawę ? Przecież jakby tak TPsa dopłacała Netii za to, że dzierżawi swoje łącze to nikt by nie miał neostrady.
A co do
realisty pisze:
Jedyne co znalazłem i będę tym zainteresowany to DSL Dialog na linii TP, 6Mbit/s w umowie na 24-mce 119zł brutto i uwaga - legalnie można dzielić łącze
czy rzeczywiście tego dsl można dzielić legalnie na linii TP
W mojej okolicy istnieje kilka sieci które działają właśnie w ten sposób. Mają DSL'a 20 Mb/s na firmę i robią podział łącza. Na przykład u mnie na wsi nie ma nigdzie dostępu do światłowodów ani LAN'a do miasta. A o radiówkach można zapomnieć bo miejscowość gdzie mieszkam leży w dołku a od miasta oddziela 10 km lasu. Jedynie co tu dociera to linia TP'y. I tak właśnie 2 panów robią furore bo zdzierają od ludzi nawet po 60 zł za 1 Mb/s, co oczywiście nie jest w 100% prawdziwe bo wykorzystują niewiedze ludzi.... ze wsi
i dają na switchu zamiast 1024 kbps to 960 kbps. Niby niewielka różnica ale jak podzielić sobie to przez 8 to różnica jest. Już nie wspomnę jak ta sieć funkcjonuje
. Obok mnie u sąsiada na rogu domu jest antena kierunkowa, a na jej linii dachy domów. Admin chyba ma lęk wysokości bo zamontował ją w połowie wysokości jedno piętrowego domu. Dlatego też nie jestem w 100% pewien czy to legalne dzielenie łącza TP może poprostu admin o tym nie wie...
EDIT:
Co do tego co napisałem powyżej
Nie robię z siebie jakiegoś wszechwiedzącego, staram się to po prostu brać "na chłopski rozum"