jamp pisze:
A ja chcę mieć pocztę w /home/virtual/nazwa.domeny/nazwa.użytkownika/Maildir w formacie maildir i mam ale ten proftpd-sql inie chce mnie zalogować. Co do certyfikatów to wasze rozwiązanie nie wchodzi w rachubę bo na tych domenach są servery wirtualne i każdy ma własne adresy jak i certyfikaty dla poczty. Dlatego muszę to jakoś ożywić
Możesz mieć pocztę, gdzie chcesz. Ale nie dowodzi to, że spaprany jest plik konfiguracyjny. Trudno, żebyśmy my mieli przewidzieć, gdzie ty chcesz trzymać pocztę. Plik dostosowany jest do standardu. BTW ten twój pomysł nie jest taki fajny, bo jak w końcu dasz userowi to FTP to sobie skasuje Maildir ("bo co to za gówno w moim katalogu"),a za chwilę będzie płakał, że mu poczta przepadła.
Przyczyna, że ci ftp nie działa jest banalnie prosta. Zapewne w logach jest to wyjasnione. Skoro pocztę ustawiłeś w /home/virtual/nazwa.domeny/nzawa.usera to oczywiście wszystko jest własnością usera mail i dlatego niestety ftp tam wejść nie może. Będziesz ręcznie musiał każdy katalog zmieniać tak, żeby należał to usera virtual i grupy ftp (z wyjątkiem samego Maildir), inna opcja to zmiana konfiguracji, tak by ftp chodził na userze mail i podczas zakładania konta, żeby to się działo automatycznie.. ale to strasznie debilny pomysł.
W ogóle nie rozumiem, po co user przez FTP ma zaglądać do swojego katalogu poczty? ja bym optował zdecydowanie za rozdzieleniem tych katalogów bo skończy się to jakoś źle
Rozumiem, że chodzi tu bardziej o usadowienie na partycji.. to może /home/mail/domena/nazwa.
Generalnie: nasze rozwiązanie jest przeznaczone do udostępniania kont niezaufanym użytkownikom bez dostępu do systemu. Poczta jest w sensie katalogowym niedostępna dla usera - bo to rozwiązanie nic nie daje, user ma korzystać z programu pocztowego a nie kombinować przez ftp. Dostęp ftp realizowany jest również wirtualnie i choć wszystko działa na jednym użytkowniku rzeczywistym, to bezpieczeństwo danych jest zachowane, bowiem otwierany katalog zależny jest od pełnego loginu (jak mail) i hasła. W razie potrzeby katalog usera może być katalogiem www wirtualnej domeny, ale to sie już w apaczu robi.