Koriolan pisze:
Ja chetnie wyslucham !!!
Wlasnie bawie sie radiowym ethernetem.
Moze byc na gg lub priv :
pitsoft_BEZ_SPAMU_@pf.plKoriolan
Witam!
Sposób jest dość dziwny, pewnie można to zrobić prościej,ale moje wiadomości nt. "Linux'a" pozwoliły mi na jedynie takie rozwiązanie:
1. zainstalowałem NND z płyty bootowalnej,
2. z instalacji Slakware 9.0 doinstalowałem gcc w werski 3.x (dokładną wersję daruj nie pamiętam, ale na pewno ponad 3), pakiety odpowiedzialne za "grzebanie" w kernelu "kernel developers" i pakiet "wireless-tools"- mała uwaga ten pakiet Slakware 9.0 instaluje w katalogu /usr/sbin a nam jest on potrzebny w katalogu /sbin - trza go przekopiować (5 plików jeśli dobrze pamiętam)
Bedąc pewny, że to już wszystko zacząłem instalować sterowniki i niby fajnie sie skompilowały, ale podczas ładowania modułu kernel wywalał "Segmentation Fault". Wkur.... nieludzko przystąpiłem do punktu 3.
3. Pogrzebałem w płytkach i znalazłem "knoppix'a", postawiłem go na innym kompie i na chama zgrałem jądro+moduły do NND (wersja 2.4.20-xfs) na kompilację jajka pod NND nie pozwalał mi dysk 200MB. Ważne aby kernel był w wersji 2.4.x-wcześniejsze nie mają wsparcia dla wlan'u - z tym kernelem to trochę loteria.
Na jajku z "Knoppix'a" sterowniki załadowały się bez najmniejszego problemu. Całość mam teraz na trzech kartach (dwóch zwykłych+radiówka) i chodzi całkiem fajnie.
Przy konfiguracji samej karty posiłkowałem się
http://xhost.one.pl/rtl8180l_v1.0.html