Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 listopada 2024, 05:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Honorowy Admin

Tym, którzy potrzebują archiwizować poczynania komputerów klienckich może się przydać program Sarg.
Program dostosowany jest do standardowej instalacji apache (pliki buduje w /home/httpd/html/sarg), w przypadku innego położenia DocumentRoot trzeba będzie program każdorazowo uruchamiać z opcją -o /lokalizacja/plików.
Krótki opis jest na http://miniwebportal.one.pl i tamże skrypcik do odpalenia z crona.
Instalacja na razie przez pacman -U http://nnd-linux-router.one.pl/pakiety/ ... pkg.tar.gz
Plik PKGBUILD:
: [/] [] ()
# Wersja dla NND: Maciek <maciek@emti.one.pl>
pkgname=sarg
pkgver=2.1
pkgrel=1nnd
pkgdesc="Analizator logów squida"
depends=('apache' 'gd' 'libjpeg' 'libpng' 'zlib')
install=""
backup=()
url="http://sarg.sourceforge.net"
source=(http://ufpr.dl.sourceforge.net/sourceforge/$pkgname/$pkgname-$pkgver.tar.gz)
md5sums=('15b1c3fbff47ac6ea77573cae75b5e63')

build() {
        cd $startdir/src/$pkgname-$pkgver
        ./configure --enable-bindir=/usr/bin --enable-sysconfdir=/etc/sarg --enable-htmldir=/home/httpd/html/sarg \
        --enable-mandir=/usr/man/man1
        make || return 1
        mkdir -m 755 $startdir/pkg/etc
        mkdir -m 755 $startdir/pkg/etc/sarg
        mkdir -m 755 $startdir/pkg/etc/sarg/fonts
        mkdir -m 755 $startdir/pkg/etc/sarg/images
        mkdir -m 755 $startdir/pkg/etc/sarg/languages
        cp $startdir/src/$pkgname-$pkgver/fonts/*  $startdir/pkg/etc/sarg/fonts
        cp $startdir/src/$pkgname-$pkgver/images/* $startdir/pkg/etc/sarg/images
        cp $startdir/src/$pkgname-$pkgver/languages/* $startdir/pkg/etc/sarg/languages
        sed "s|language English|language Polish|g" $startdir/src/$pkgname-$pkgver/sarg.conf \
                >$startdir/pkg/etc/sarg/sarg.conf
        cp $startdir/src/$pkgname-$pkgver/css.tpl  $startdir/pkg/etc/sarg/css.tpl
        cp $startdir/src/$pkgname-$pkgver/exclude_codes  $startdir/pkg/etc/sarg/exclude_codes
        mkdir -p 755 $startdir/pkg/usr
        mkdir -m 755 $startdir/pkg/usr/bin
        cp $startdir/src/$pkgname-$pkgver/sarg $startdir/pkg/usr/bin

}

PS. Program ma problemy z wyświetlaniem niektórych polskich literek.

Tytuł: sarg inaczej

Z całym szacunkiem dla włożonej wyżej pracy.

Ale można też inaczej:
1) ściągnąć z sarg.sourceforge.net pakiet tgz dla slackware9.1
2) otworzyć paczke pod mc
3) przekopiować do /usr/bin i /usr/local odpowiednie katalogi
4) pacman -S gd
5) trochę zmian w /usr/local/sarg.conf - katalog docelowy np. /var/www/squid, strona kodowa, sposób daty, nazwy hostów zamiast IP , czy ma tworzyć nowe raporty czy nadpisywać nowym - można sobie kombinować
5) odpalić (jak nie uruchomione) thttpd - używam tylko w sieci lokalnej na innym porcie
6)odpalić pierwszy raz ręcznie /usr/bin/sarg a potem jak działa to do
crona
7) http://adresroutera:port/squid

Można tak i można tak > jeszcze raz z całym szacunkiem dla przygotowanej paczki

pzdr. kroll

Tytuł:
Honorowy Admin

Owszem i taką drogę wybierano często dla starej wersji NND. Zresztą można też inaczej - zainstalować sobie Slackware i nie zawracać sobie głowy NND ;)
Robienie pakietów dla konkretnej dystrybucji ma ten sens, że jeśli znajdzie się coś lepszego niż sarg, to za jakieś pół roku sobie to odinstaluję i nie będę śmieci na dysku zbierał (bo za pół roku zapomnę gdzie i jakie pliki ręcznie wrzucałem), pomijając już to, że różnic pomiędzy NND a Slackware robi się coraz więcej i są szanse, że część przynajmniej aplikacji nie będzie działać.

Tytuł: sarg
Użytkownik

a nie mozna by wrzucic PKBULID do paczki ?? bo po instalacji nie dziala

Tytuł: sarg
Użytkownik

przepraszam!!! juz dziala odplodkowalem i zmienilem kilka lini w sarg.conf /usr/bin/sarg start i jest OK.

Tytuł:
Użytkownik

a moze ktos wystawic dzialajacy config ?

Tytuł:
Użytkownik

prosze bardzo sarg.conf dziala u mnie

# sarg.conf
#
language Polish

access_log /var/log/squid/access.log
#
image_size 80 45
#
temporary_dir /tmp
#
output_dir /home/httpd/html/squid
#
exclude_codes /etc/sarg/exclude_codes
#
charset ISO-8859-2
#
#www_document_root /home/httpd/html
#
#external_css_file /etc/sarg/css.tpl
#

ja jeszcze musialem utworzyć katalog squida w /home/httpd...itp.A problem polskich liter jest chyba z powodu ustawienia generowanego pliku index.html stona generuje sie w kodzie ISO-8859-1 a gdyby bylo ISO-8859-2??? ale nie wiem jak to zrobic moze ktos wie jak to zrobic?A conf jest pod typowe ustawienia Apacha.
pwinien byc tez tu http://83.13.229.226/NND/sarg.conf ale gwarancji nie daje bo server ostatnio mi fiksuje.

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 marca 2008, 11:39 przez rikardo7, łącznie zmieniany 5 razy

Tytuł:
MODERATOR

możesz wytłumaczyć po co wkleiłeś tyle linii configa jesli znaczących linii jest około 7 ?
biegiem to poprawiaj !!

Tytuł:
Użytkownik

wkleilem caly config!! nie wiem co jest potrzebne a co nie dochodzilem metoda prob i bledow gdzie usunac # moze mi Macku podpowiesz co zostawic to usune co jest nie potrzebne.

Tytuł:
MODERATOR

usuń wszystko to co jest zahaszowane (# na początku linii)

Tytuł:
Użytkownik

OK Maciek teraz powinno byc dobrze troche go jeszcze przerobilem dodalem jeszcze "charset ISO-5589-2" i po wstawieniu w pliku /etc/languapages/polish polskich znakow wlasciwie chyba tylko "ś" trzeba poprawic i smiga wszysto po polsku.we wczesniejszym linku jest caly config taki jak laduje sie z paczki!!!.

Tytuł:
Użytkownik

dziekuje za pomoc, uklony dla Emtiego :D , dziala juz i sprawuje sie ladnie.

Witam, od jakiegoś czasu próbuje pomeczyć się z sargiem, ale niestety nie wiem zupełnie co się dzieje. Generuje raporty i ogólnie wszystko ok... Chciałbym aby niektóre komputery nie były włączane do raportu. Próbowałem juz wszystkich opcji exclude_users, exclude_hosts... uparcie pomija mi obie linijki i wszystkie kompy są włączane do raportu, czy ktoś wie jak to rozwiązać?

Tytuł:
Użytkownik

hmm a nie dalo by sie tego jakos zrobic w samym squidzie, aby tych IP wogole nie logowal?, co prawda nie wiem jak to zrobic, ale podsowam tylko pomysl:)

Tytuł:

No niestety, w SQUIDZIE nie bardzo da się to obejść. Poza tym potrzebuję mić logi wszystkich kompów natomiast NIEWSZYSTKICH kompów ma dotyczyć raport :)) Ktos ma jakiś pomysł?

Tytuł:
Honorowy Admin

Sarg jest narzędziem przeznaczonym dla administratora, który chce monitorować sieć i mieć archiwum z jakiegoś okresu (żeby nie robić wszystkiego ręcznie i ni eprzedzierać się przez mało czytaelne logi squida). Daltego OOTB zawiera raporty dotyczące wszystkich komputerów. Zapewne jest możliwość przerobienia kodu programu, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się w to bawił, potrzebujesz, więc zrób to sam.

Tytuł:

Witaj Maciek, Bardzo mi pomogłeś swoją poradą :) Jak sobie otworzysz plik sarg.conf to jest w nim coś takiego jak wylkuczanie domen lub konkretnych IP (dotyczących kompów w lanie). Z tego co wiem, (czytałem na forum SARGA) to powinno działać. Dlatego zapytałem ludzi czy, ktoś miał podobny problem. Porady typu: "przerób sam", lub "nikt przy zdrowych zmysłach" albo "przekop całe forum to może znajdziesz" są bezużyteczne. Panowie "Z Ogromnym Doświadczeniem" weźcie czasem pod uwagę, że Wy znacie forum na pamięć. Nowi użytkownicy (tacy jak ja), którzy dołączaja do niego mają duże kłopoty z tym, ażeby przebić sie przez tysiące postów, które tutaj egzystują.Aby się czegoś nauczyć trzeba mieć jakąś pomoc. Wydaje mi się, że jeśli ktoś chce przesiąść się na Jedyny I Najlepszy system jakim jest Unixopodobny - Linux, to pomóżcie a nie zachowujcie się tak jakby każdy Nowy był nudziarzem i intruzem (swego czasu jeden z forumowiczów bardzo konkretnie pomagał mi w konfiguracji za co jestem mu bardzo wdzięczny - nie pisząc przy tym "żebym przerobił sobie sam" albo, że "przy zdrowych zmysłach" :) ). Proszę o wyrozumiałość i pomoc w imieniu swoim i innych "zielonych" :) Pozdrawiam serdecznie.

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie zrozumiałeś!
Rzecz nie w tym, że jesteś nudny, że traktuje cię ktoś z lekceważeniem. Rzecz w tym, że jeśli ty z jakichś sobie wiadomych powodów chcesz ukryć przed kimś zapisy dotyczące jednego komputera, to jest to działanie, które jest na tyle jednostkowe, że nikt nie będzie swojego czasu poświęcał, żeby to zrobić dla ciebie. Sarg zresztą zapisując wszystko, jest narzędziem, w zasadzie jedynie dla administratora, bowiem nie powinni użytkownicy wzajemnie sprawdzać, co kto robi na swoim komputerze. Używam tego w szkolnej sieci i oprócz mnie możliwość oglądania tego ma tylko dyrektor. Po co miałbym przed sobą ukrywać jakiś komputer?

Tytuł:

Maćku, tu chodzi o jedną rostą rzecz: ja nie oczekuję że ktoś za mnie przerobi kod SARGA. Rzuciłem temat na forum, bo być może ktoś spotkał się z podobnym problemem,a problem jest taki: sarg skurecznie omija pewne opcje zdefiniowane w pliku sarg.conf. Myślałem że może ktoś z ADMINISTRATORÓW wie jak zmusić config SARGA do współpracy w zakresie, który interesuje właśnie mnie. To wszystko. A pobudki z jakich to robię ?? Zwykła ciekawość i chęć poznania narzędzi, które kiedyś mogą mi się przydać. Nie wszystko co robi się w życiu jest powodowane jakimiś szerszymi aspiracjami. Chcę po prostu poznać system. Nie umiem znaleźć rozwiązania sam - pytam Mocniejszych OdeMnie. Prosta logika. Tak czy inaczej dziękuję Ci za odpowiedź. Temat uważam za zamknięty i obiecuję więcej nie pytać o Proste Sprawy :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

Tytuł:

- utwórz plik /usr/local/sarg/brak_ip
- umieść w nim adresy IP klientów (adresy w jednej linii)
- w pliku konfiguracyjnym sarg.conf wpisz dyrektywę:
exclude_users /usr/local/sarg/brak_ip
Sarg wygeneruje raport bez wykluczonych adresów IP.
Dla pełniejszej informacji można użyć wywołania z odpowiednimi parametrami:
sarg -x -z

Można również przy pomocy dyrektywy:
exclude_hosts /usr/local/sarg/wyklucz_domeny

wykluczyć z raportowania wybrane domeny
(np. wp.pl onet.pl podrywacze.pl itd) wpisane do pliku
/usr/local/sarg/wyklucz_domeny

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.